Strona główna

Składniki, 4 porcje:

500 g mięsa na bitki, np. szynki cielęcej, udźca cielęcego lub wołowego bez kości lub mięsa wieprzowego np. karkówka
2 łyżki oliwy
około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 szklanki suszonych grzybów (borowików, podgrzybków)
1 cebula cukrowa
1 łyżka masła lub oliwy
około 200 g grzybów (np. leśnych, mrożonych lub świeżych, ewentualnie pieczarek)
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mąki




Do podania:
szczypta czerwonej papryki ostrej i szczypta słodkiej
opcjonalnie - papryka marynowana

 

 

Przygotowanie:

  • Mięso pokroić w poprzek włókien na 1/2 cm plasterki. Wkładać je pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbijać tłuczkiem na cieńsze filety. Większe filety przekroić na pół.
  • Rozgrzać oliwę na dużej patelni, włożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony po około 2 minuty. W razie potrzeby smażyć mięso partiami. Po obsmażeniu odkładać na talerz.
  • W garnku zagotować bulion lub wodę wraz z dodatkami, dodać 4 ziarenka pieprzu, jeśli trzeba - doprawić solą. Na wrzący bulion włożyć mięso oraz opłukane suszone grzyby. W razie potrzeby wlać więcej bulionu lub wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny.
  • Cebulę obrać, drobno posiekać w kosteczkę. Grzyby świeże lub mrożone umyć jeśli jest taka potrzeba, osuszyć na ręcznikach papierowych, pokroić na kawałki. Patelnię po mięsie wytrzeć ręcznikiem papierowym, roztopić łyżkę masła, włożyć cebulę oraz grzyby. Smażyć na większym ogniu co chwilę mieszając, przez około 4 minuty. Grzyby włożyć do garnka z mięsem i dalej wszystko gotować przez około 1/2 godziny, aż mięso będzie już miękkie.
  • Na koniec dodać śmietankę, uprzednio wymieszaną z mąką, kilkoma łyżkami sosu z mięsa i z 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać i zagotować.

Składniki, 2 - 4 porcje:

 1 podwójna pierś kurczaka
 sól i pieprz
 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
 po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 300 - 400 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) lub 300 g pieczarek
 1 łyżka oliwy extra vergine
 1 mała cebula
 1 łyżka masła
 2 łyżki sosu sojowego
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki 18% do zup i sosów
 garść zielonej fasolki szparagowej
 200 g ciasta francuskiego (najlepiej z masłem)

 

 

Przygotowanie:

  • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i tymiankiem, wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Grzyby leśne umyć, osuszyć (pieczarki oczyścić tylko szczoteczką). Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać masło i obsmażyć pierś kurczaka. Przesunąć ją na bok patelni a w wolne miejsce włożyć grzyby, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 - 4 minuty, następnie wymieszać z grzybami i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty.
  • Doprawić sosem sojowym, posypać natką, polać śmietanką, dodać pokrojoną fasolkę, wymieszać i odstawić z ognia, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Farsz wyłożyć do odpowiednio dużej formy żaroodpornej (warstwa nadzienia może być wysoka na ok. 2-3 cm), przykryć ciastem francuskim, docisnąć brzegi ciasta do formy, pośrodku zrobić nacięcie nożem, wierzch ciasta posmarować jeszcze 2 łyżeczkami śmietanki.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut do zrumienienia się ciasta.

Składniki, 2 porcje:

1 mała cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju roślinnego
1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżka listków świeżego tymianku
2 średnie borowiki szlachetne
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka kuleczek zielonego pieprzu
4 łyżki brandy
2/3 szklanki gorącej wody
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%


do podania: np. pieczywo, ogórek kiszony, ziemniaki, kasza gryczana, jęczmienna, pęczak

 

 

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Polędwiczkę oczyścić z błonki, następnie pokroić na ok. 1 cm, plastry. Doprawić je solą, pieprzem, czerwoną papryką, włożyć na patelnię i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodać listki tymianku.
  • Zrobić miejsce na patelni i włożyć opłukane i pokrojone borowiki, smażyć przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w międzyczasie dodać musztardę i zielony pieprz.
  • Wymieszać z polędwiczkami i smażyć razem przez około 1-2 minuty. Wlać brandy i odparować (lub ostrożnie podpalić). Następnie wlać gorącą wodę z sosem sojowym i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż ilość płynu się zredukuje. W czasie gotowania raz przewrócić polędwiczki.
  • Na koniec dodać śmietankę i zagotować. Gdy sos będzie gęsty odstawić patelnię z ognia i posypać danie zmielonym czarnym pieprzem.

Składniki, 2 - 4 porcje:
600 g grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych, np. podgrzybków, borowików, maślaków, kurek)
około 2 litrów intensywnego bulionu z kurczaka *
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 marchewki
1/2 pietruszki
2 ziemniaki
1 łodyga selera naciowego
szczypta suszonego tymianku
1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
2 łyżki sosu sojowego


Lane kluski z dodatkiem tartego sera:
2 jajka
2 pełne łyżki mąki
1/3 szklanki startego sera (użyłam gruyère)

Do podania: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, bagietka czosnkowa

 

 

Przygotowanie:

  • Grzyby opłukać pojedynczo pod bieżącą zimną wodą, osuszyć na ręczniku, pokroić na kawałki. Przygotować bulion z kurczaka. W dużym garnku roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy, dodać grzyby i smażyć je na większym ogniu mieszając przez około 5 minut, doprawić solą i pieprzem, wyjąć z garnka. Do garnka włożyć drugą łyżkę masła i zeszklić cebulkę, pod koniec dodając czosnek.
  • Dodać pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i całą pietruszkę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodać selera naciowego, tymianek, a po minucie wlać wino (jeśli używamy) i wygotować w całości. Gdy warzywa będą już obsmażone dodać odłożone grzyby, wlać gorący bulion (w takiej ilości jaką konsystencję ma mieć nasza zupa) i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw przez około 15 minut.
  • Przygotować ciasto na lane kluski: do garnuszka wbić jajka, doprawić solą, dodać mąkę i roztrzepać widelcem (około 1-2 minuty), dodać starty ser i wymieszać. Na gotującą się zupę wylewać ciasto cieniutkim strumieniem lub kłaść je łyżeczką. Po zagotowaniu i wypłynięciu klusek na powierzchnię odstawić garnek z ognia.
  • W misce wymieszać śmietankę kremówkę z 1/4 szklanki chłodnej wody, sos sojowy, następnie wlewać po łyżce zupę (około 10 łyżek), jednocześnie mieszając. Przelać wszystko do garnka z zupą i odstawić z ognia, podawać z natką pietruszki i ciepłą czosnkową bagietką. Zupę spróbować i doprawić w razie konieczności solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki, 2 - 4 porcje:

średnia miska grzybów (np. borowików, podgrzybków), około 1/2 kg
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
2 łyżki oliwy extra vergine
5 łyżek piwa lub białego wina (użyłam piwa pszenicznego) - opcjonalnie
125 ml śmietanki kremowej 30% (z kartonika)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

dodatki, np. pieczywo, ziemniaki, kopytka, kotlety, kasza gryczana, placki z kaszy gryczanej, kluski śląskie...

 

 

Przygotowanie:

  • Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem i szczoteczką. Jeśli jest taka konieczność, można dodatkowo szybko je opłukać w misce z zimną wodą. Ułożyć na ręczniku i osuszyć. Następnie pokroić na kawałeczki - kapelusze pokroić na paseczki, nóżki na plasterki.
  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  • Na średniej lub większej patelni roztopić około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 - 7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, delikatnie zrumienić składniki.
  • Wlać piwo lub wino i na większym ogniu zagotować. Pogotować przez minutę aż większość płynu wyparuje i na patelni pozostanie gęsta emulsja.
  • Dodać resztę masła i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać grzyby, smażyć na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Ogień nie może być za mały, grzyby muszą energicznie bulgotać, w przeciwnym razie utracą wodę, nie będą jędrne a sos stanie się rzadki.
  • Do śmietanki dodać około 2 - 3 łyżki sosu z patelni, zamieszać, wlać wszystko na patelnię z grzybami i zagotować na średnim ogniu. Doprawić solą (około dwie szczypty) i wymieszać. Sos gotować przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodając natkę pietruszki. Odstawić z ognia, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.