Strona główna

Składniki, 2 - 4 porcje:

 1 podwójna pierś kurczaka
 sól i pieprz
 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
 po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 300 - 400 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) lub 300 g pieczarek
 1 łyżka oliwy extra vergine
 1 mała cebula
 1 łyżka masła
 2 łyżki sosu sojowego
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki 18% do zup i sosów
 garść zielonej fasolki szparagowej
 200 g ciasta francuskiego (najlepiej z masłem)

 

 

Przygotowanie:

  • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i tymiankiem, wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Grzyby leśne umyć, osuszyć (pieczarki oczyścić tylko szczoteczką). Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać masło i obsmażyć pierś kurczaka. Przesunąć ją na bok patelni a w wolne miejsce włożyć grzyby, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 - 4 minuty, następnie wymieszać z grzybami i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty.
  • Doprawić sosem sojowym, posypać natką, polać śmietanką, dodać pokrojoną fasolkę, wymieszać i odstawić z ognia, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Farsz wyłożyć do odpowiednio dużej formy żaroodpornej (warstwa nadzienia może być wysoka na ok. 2-3 cm), przykryć ciastem francuskim, docisnąć brzegi ciasta do formy, pośrodku zrobić nacięcie nożem, wierzch ciasta posmarować jeszcze 2 łyżeczkami śmietanki.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut do zrumienienia się ciasta.